Foto van de week 4

Psychoda spec – Onno Zwikken

Als je met je loep en macrolens dicht op mossen, korstmossen of planten zit, zoals velen de afgelopen weken deden, vind je daar ook allerlei kleine beestjes. Wie de website regelmatig bezoekt, ziet dan ook grappige springstaartjes, veelkleurige kevertjes, spinnetjes en zo nog het een en ander voorbijkomen. Jochem Kühnen voegde daar deze week veel moois aan toe, met prachtige macro opnames. Kijk maar eens naar zijn waarnemingen van het Mosschorpioentje (Neobisisum carcinoides), de Zwarte waterspringstaart (Podura aquatica) en van een Aulacorthum palustre, alle van 23 januari. De laatstgenoemde is een bladluis, wellicht een minder aansprekend beestje, maar als de determinatie wordt goedgekeurd, is het de allereerste gedocumenteerde van deze soort ooit op Waarneming.nl. Dat maakt hem wel bijzonder.

Eén foto van zo’n klein beestje springt er echt uit. Het gaat om een foto van een Psychoda, gemaakt door Onno Zwikken (Onno Z), ook op 23 januari. Psychoda’s behoren tot de familie van de motmuggen (Psychodidae). Oké, zie ik u denken, en wat mag dat dan wel zijn? Motmuggen, de naam zegt het eigenlijk al, zijn mugjes die wel wat weg hebben van een motje. Ze zijn ongeveer 4 mm groot, vrijwel even breed als lang, en hebben in tegenstelling tot motten slechts twee vleugels, harige vleugels ook. In Nederland leven circa 40 soorten motmuggen, waarvan zo’n 15 sterk gelijkende in het genus Psychoda. Motmuggen leven van bacteriën en schimmels op allerlei afval, waaronder het afvoerputje in badkamers. De meest algemene soort in huizen is Clogmia albipunctata (ook wel eens wc-motmug genoemd).
De vleugeltekening en beadering zijn, naast andere kenmerken, belangrijk voor determinatie, maar daarvoor is het beestje op de foto helaas niet gedetailleerd genoeg. Maar een mooi plaatje blijft het.

Klik op deze link om te zien hoeveel en welke waarnemingen er al zijn gedaan in het 5000-soortenjaar.

Klik op deze link voor een overzicht van alle foto’s van de week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *