Foto van de week 25

larve Viltsnuitkever – Gymentron villosulum (foto: Cor de Vaan)

Weer fantastisch veel mooie foto’s van nachtvlinders en planten deze week. Plus allerlei bijzondere macrofoto’s van imago’s van insecten en diverse ontwikkelstadia van o.a. galmuggen en -wespen. In die geweldige oogst zitten 64 nieuwe soorten nachtvlinders en micro’s (met enkele nog onbevestigde zeldzaamheden) en 26 nieuwe soorten planten, waaronder de zeer zeldzame Polei (Chris Klaassen, 23 juni) en Veldwarkruid (Erik en Arie van Dijk, 22 juni). Bij de 22 nieuwe soorten bijen, wespen en mieren, vinden we Pseudospinolia neglecta, een zeer zeldzame goudwesp die is verzameld door Kees Goudsmids op 20 juni in Meinerswijk, maar helaas zonder foto. Helaas, want het is een fotogeniek beestje. Wanda Floor-Zwart vond het zeer zeldzame Gevlekt kalkkrieltje (22 juni ook in Meinerswijk). Dat is een van de 18 nieuwe soorten vliegen en muggen deze week. Verder zijn er 12 nieuwe kevers gevonden, waaronder de zeer zeldzame Grote blauwe halmklimmer (Vincent Sanders, 18 juni in de Millingerwaard.

De keuze voor de foto van de week is gevallen op een sterk beeld van een larve van de Viltsnuitkever (Gymentron villosulum) gemaakt door Cor de Vaan in de Millingerwaard (20 juni). Het is niet de eerste of enige waarneming van de larve van deze snuitkeversoort in de GP, maar wel de waarneming met de mooiste foto. Niet alle waarnemingen zijn al bevestigd, ook deze niet, maar dat doet niet af aan de informatie over het prille levensstadium van dit insect dat dit beeld in een blik laat zien. Geniet ervan.

Klik op deze link om te zien hoeveel en welke waarnemingen er al zijn gedaan in het 5000-soortenjaar.
Klik op deze link voor een overzicht van alle foto’s van de week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *