Foto van de week 1

Klein geaderd witje, Pieris napi (foto: Erik van Dijk)

Zo, de kop is eraf, en hoe! Al in de eerste 6 dagen van het nieuwe jaar is 17% van het doel bereikt, er zijn bijna 900 soorten waargenomen. Je zou denken dat er midden in de winter, als de natuur min of meer in rust is, niet zoveel te vinden is, maar jawel hoor. Enthousiaste waarnemers vonden en documenteerden vooral veel soorten planten, korstmossen en mossen, kevers en meer. Er zijn verschillende zeer zeldzame soorten gevonden, met name onder de mossen en korstmossen. De waarneming van Steriele rookkorst (Catillaria fungoides), bijvoorbeeld, is de eerste ooit voor de Gelderse Poort.
Uit de honderden foto’s die in de eerste week zijn geplaatst, kiezen we echter niet voor een super zeldzame soort. De foto van de week is een prachtig beeld van een veel voorkomende dagvlinder, die gewoonlijk rondvliegt in lente, zomer en herfst, maar niet in de winter. Het beeld toont dan ook zijn veel minder vaak waargenomen winterse levensfase. Het is een pop van het Klein geaderd witje (Pieris napi). Erik van Dijk vond deze al op de eerste dag van het jaar, ongetwijfeld tijdens een zoektocht naar korstmossen. Een dag later vond hij er nog een. Wie weet wat we nog allemaal gaan vinden in het veld, verwacht of onverwacht. Succes iedereen!

Door te klikken op de volgende link kun je zien hoeveel en welke waarnemingen er zijn gedaan in het kader van het 5000-soortenjaar.

Door te klikken op de volgende link krijg je een overzicht van alle foto’s van de week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *