Foto van de week 2

Bruin dijkschildmos – Xanthoparmelia delisei (foto: Ton en Karin Hermans)

Tot eind vorig jaar waren er 193 korstmossen (inclusief parasieten) waargenomen in de Gelderse Poort. Daarvan zijn er in 2022 al 128 opnieuw gezien, en daarnaast maar liefst 21 nieuwe soorten. De foto van de week belicht een van die nieuwe vondsten, namelijk Bruin dijkschildmos in Meinerswijk.
Bruin dijkschildmos is een zeer zeldzaam korstmos van voornamelijk rivierdijken van basalt of graniet. De soort neemt naar verluid momenteel toe in Nederland en wordt nu ook wel gevonden op oude bakstenen- en natuurstenenmuren en daken. Aangezien we hier ook zulke rivierdijken hebben, zou je verwachten dat dit dijkschildmos er al eens aangetroffen werd. Toch is deze vondst de allereerste (zonder en met foto op Waarneming.nl) voor de Gelderse Poort.
Veel korstmossen zijn op het eerste oog, of van foto’s, lastig op naam te brengen. De samenwerking van algen en schimmels – de symbiose die kenmerkend is voor korstmossen – vraagt vaak om gedetailleerd onderzoek met een sterke loep of de microscoop. Dit geldt zeker voor gelijkende soorten. Bruin dijkschildmos (Xanthoparmelia delisei) bijvoorbeeld is moeilijk te onderscheiden van meerdere andere steenschildmossen, maar vooral van Donkerbruin dijkschildmos (X. pulla). Van de laatste verschilt het door een lichter bruin thallus (kort door de bocht gezegd is dat de plant zelf, ofwel de grondvorm, zonder de voortplantingsorganen) en heeft dit thallus vaker witte vlekjes. Dat lijkt een simpel onderscheid, maar dat is het niet. Het is daarom mooi dat steensoortenexpert Guido Berger de vondst op basis van gedetailleerde, scherpe foto’s van Ton en Karin Hermans kon bevestigen, en er weer een nieuwe soort voor de Gelderse Poort is bijgeschreven.


Klik op deze link om te zien hoeveel en welke waarnemingen er al zijn gedaan in het 5000-soortenjaar.

Klik op deze link voor een overzicht van alle foto’s van de week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *