Foto van de week 24

Vlasbekuiltje – Calophasia lunula (foto: Remco Wester)

Ook deze week weer heel veel planten en insecten. Logisch gezien de tijd van het jaar. Van de insecten ontwikkelen sommige soorten zich van larve tot een imago (volwassen individu), anderen van rups naar pop en imago. In deze tijd van het jaar kunnen alle levensfases worden aangetroffen.
Remco Wester vond deze rups van het Vlasbekuiltje in de buurt van Arnhem op Vlasbekje (Linaria vulgaris). Vanzelfsprekend – gezien de naam – is het Vlasbekje een belangrijke waardplant van deze nachtvlinder. De rups is veel opvallender gekleurd dan het imago, die is voornamelijk grijs met helderwitte vlekken. De nachtvlinder is zowel overdag als ’s nachts actief. Vlasbekuiltje staat op de Rode lijst van bedreigde soorten. De soort is zeldzaam in Nederland, ook in de Gelderse Poort, waar hij op 3 juni voor het eerst dit jaar werd gezien in de Millingerwaard (Erik van Dijk). Daar is de soort in vorige jaren wel vaker aangetroffen, maar de plek waar Remco Wester hem vond is nieuw. Ook dat is winst van het 5000-soortenjaar.

Klik op deze link om te zien hoeveel en welke waarnemingen er al zijn gedaan in het 5000-soortenjaar.
Klik op deze link voor een overzicht van alle foto’s van de week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *