Foto van de week 27

Braam spec – Rubus spec (foto: Kasia)

Als ode aan de grandioze hoeveelheid ingevoerde waarnemingen en foto’s in deze en de afgelopen weken van bloemen en planten, kies ik deze poëtische foto van een braambloem als foto van de week. Bramen zijn er in zoveel verschillende, sterk op elkaar gelijkende soorten (bijna 200 in Nederland), dat veel delen van de plant nodig zijn voor een juiste determinatie. De kleur van de bloemdelen en de verhouding meeldraden en stampers zijn daar volgens de informatie op waarneming.nl enkele van. Kasia heeft nog meer foto’s van delen van de plant bij de waarneming geplaatst, toch blijft het blijkbaar lastig de exacte soort te bepalen. Maar met zo’n pracht van een plaatje: who cares?

Verder deze week een geweldige oogst aan mooie foto’s van bijen, boorvliegen, wapenvliegen en andere kleine insecten, nog afgezien van de constante stroom aan nachtvlinders waarmee de teller van het 5000-soortenjaar gestaag oploopt. Ook zien we de zomerlibellen loskomen, waarvoor ik speciale aandacht vraag voor de Zuidelijke glazenmaker (Aeshna affinis). Deze uit zuidelijker streken afkomstige soort is nog maar relatief kort in de GP aanwezig. In augustus 2003 ontdekte Gijs Kurstjens er een in de Groenlanden. In de jaren daarna werd duidelijk dat hier een populatie aanwezig is. In juli 2009 trof Peter Hoppenbrouwers een net uitgeslopen man aan in de Millingerwaard, en in het afgelopen decennium is de soort verder verspreid over verschillende gebieden in de Gelderse Poort, zoals de Gendtse polder, de Rijnstrangen (Kandia) en bij Lobith.
Het is een bijzonder fotogenieke libel, omdat de mannetjes patrouilleren op een à anderhalve meter hoogte en dan langere tijd stil blijven hangen, ook vlak voor geïnteresseerde waarnemers. Daarom een tweede foto deze week. Zo’n patrouillerend mannetje vastgelegd door Peter Hoppenbrouwers op 2 juli in de Groenlanden.

Klik op deze link om te zien hoeveel en welke waarnemingen er al zijn gedaan in het 5000-soortenjaar.
Klik op deze link voor een overzicht van alle foto’s van de week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *