Foto van de week 49

Fopdraadwatje – Trichia varia (foto: Erik van Dijk)

Sinterklaas is naar huis, de kerstspullen worden van zolder gehaald, dat betekent dat binnenkort weer veel kleine lampjes, binnen en buiten onze huizen, dit donkere jaargetijde zullen oplichten. De natuur doet ondertussen ook haar best. Erik van Dijk vond deze ‘lichtjes’ in de Gendtse polder. Het zijn de vruchtlichamen van het Fopdraadwatje (Trichia varia). Ten minste, dat is zeer waarschijnlijk. Draadwatjes (Trichia) komen over de hele wereld voor. Sommige soorten van dit slijmzwammengeslacht zijn vrij zeldzaam tot uiterst zeldzaam maar Fopdraadwatje is vrij algemeen, ook in Nederland. De kans dat Erik deze soort heeft gevonden, is groter dan dat het een zeldzamere Trichia is, maar voor een zekere determinatie is microscopisch onderzoek nodig.
Fopdraadwatje leeft op dood hout in naaldbossen of gemengde bossen en de vruchtlichamen zijn het hele jaar door aan te treffen. Toch is dit pas de eerste vondst van deze soort dit jaar in de GP. Eerder (10 februari) vond Jan Haverkamp bij het Wylerbergmeer het eveneens vrij algemene Peervormig draadwatje (Trichia decipiens). Dat is de enige andere Trichia die dit jaar is waargenomen. Ook deze zou voor een zekere determinatie microscopisch onderzocht moeten worden.
De vruchtlichamen kunnen enorm variëren in kleur. De schakeringen lopen van geel naar oker, oranje en bruin, en zoals op de foto te zien is, ze beginnen wit. Net kleine lampjes, toch?

Fopdraadwatje – Trichia varia (foto: Erik van Dijk)

Klik op deze link om te zien hoeveel en welke waarnemingen er al zijn gedaan in het 5000-soortenjaar.
Klik op deze link voor een overzicht van alle foto’s van de week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *