Foto van de week 52

Zygina augusta (foto: André Geelhoed)

De laatste foto van de week in het 5000-soortenjaar in de Gelderse Poort is er een van een dwergcicade van André Geelhoed.
Hoe mooi ook, toch is het dit keer niet zozeer de foto zelf die de keuze bepaalde, maar het gegeven dat het de 6000ste soort was die in de Gelderse Poort werd gevonden. Dat gegeven is echter wel arbitrair, omdat er in de komende maanden nog eerder waargenomen soorten bij zullen komen (soorten die wachten op verificatie of determinatie en/of nog ingevoerd moeten worden) en niet goed gedetermineerde soorten kunnen afvallen. Het zal dus niet precies de 6000ste soort zijn, maar we houden het op het veranderen van de teller op Waarneming.nl van 5999 naar 6000 en die eer komt André toe.

Jullie lezen het goed. Deze cicade is niet de 5000ste waargenomen soort in de GP dit jaar, maar de 6000ste. Dit gebeurde op 24 december en de afgelopen week zijn er nog meer nieuwe soorten bijgekomen bij een zoektocht naar slijmzwammen (myxomyceten). Op 1 januari 2023, officieel het einde van het 5000-soortenjaar en de datum van het verschijnen van deze blog, staat de teller op 6019. Een fantastisch resultaat en boven verwachting. Een resultaat dat te danken is aan de vele uren die veel vrijwilligers dit jaar in het veld hebben doorgebracht om alle beestjes, planten en andere organismen op te speuren die er in de Gelderse Poort leven.

De intensieve zoektochten hebben veel nieuwe soorten voor de GP, maar ook voor Nederland opgeleverd. Dat komt mede omdat er goed is gezocht bij soortgroepen waar voorheen niet of nauwelijks naar is gekeken, zoals bij schimmels en de al genoemde slijmzwammen. Ook zijn er nieuwe soorten gevonden die door klimaatverandering naar het noorden zijn opgeschoven. Een vergelijking met waarnemingen uit eerdere jaren kan inzicht geven in verschuivingen in de biodiversiteit: wat is er verdwenen, wat is er bijgekomen en wat kan die veranderingen verklaren? Ik ben heel benieuwd naar het verslag van dit soortenjaar dat in de loop van 2023 zal verschijnen.

Met de laatste keuze van de foto van de week is deze blog ook mijn laatste in het kader van het 5000-soortenjaar. Er zijn dit jaar bijna 98.000 foto’s geplaatst en die heb ik bijna allemaal voorbij zien komen. Een hele klus, maar ik heb het met veel plezier gedaan. Hopelijk vonden jullie, bezoekers van de website, de foto’s ook mooi en/of interessant, en hebben jullie de blogs met plezier gelezen. Dank in ieder geval voor jullie aandacht. Dank ook aan Niels Eimers, Erik van Dijk en Vincent Sanders die tijdens mijn vakanties het stokje over hebben genomen.

Tot slot wens ik iedereen en de natuur om ons heen een gezond en vredig 2023 toe. En hopelijk tot snel ziens in het veld.

Ria Vogels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *