Foto van de week 51

IJsvogel – Alcedo atthis (foto: Wouter Schuurkes)

Het weer was deze week bar en boos. In het weekend was het koud en glad op de wegen, vanaf maandag werd het weliswaar zacht, maar ook nat. Er zijn daardoor nauwelijks waarnemers op pad geweest, met als gevolg dat er heel weinig waarnemingen en foto’s zijn geplaatst, gelukkig nog wel enkele van een paar ‘diehards’. Het is naar om te zeggen, maar de fotografen onder hen legden veel winterse vergankelijkheid onder de vogels vast. Sowieso zijn er deze week vrijwel alleen foto’s van vogels geplaatst. Er kwam een dode Roerdomp voorbij (foto: DJL), een Dodaars als prooi voor een Blauwe Reiger (foto: Mars Gremmen) en een dode IJsvogel (foto: Peter Brouwer). Of die Dodaars al dood was of door de Reiger is gedood, dat weet ik niet. In hoeverre de kou van afgelopen week een rol heeft gespeeld, is eveneens onduidelijk. Ook de vogelgriep heerst – meer dan ooit tevoren lijkt – en die kan eveneens slachtoffers hebben gemaakt.

Er waren daarnaast ook tekenen van leven, zoals foeragerende Baardmannen die door Kayo de Gruijter werden vastgelegd en twee levende IJsvogels; een gefotografeerd door wederom Kayo de Gruijter en een door Wouter Schuurkes. De titel foto van de week 51 gaat naar de laatste.

Anders dan zijn naam doet vermoeden, kan de IJsvogel slecht tegen vorst, omdat hij dan niet kan vissen en verhongert. Koude winters met langere tijden van vorst kosten veel van hen het leven. (Het ijs in zijn naam slaat dan ook niet op de winter, maar op de blauwe kleur in zijn verenkleed.) Het was op 18 december toen Wouter Schuurkes hem in het Zwanenbroekje zag nog flink koud. De vogel op de foto zit er zo te zien een beetje kleumend en hongerig bij (dat is mijn interpretatie hoor). Laten we hopen voor hem en andere vogels en dieren dat de kou op tijd weer is weggetrokken.

Volgende week kies ik de laatste foto van de week uit het aanbod van vrijdag 23 december t/m zaterdag 31 december. Een ruimere week dan normaal, dit om het jaar vol te maken. Foto van de week 52 verschijnt dus pas in het nieuwe jaar op de website. Voor nu wens ik iedereen prettige en bovenal ook vredige en warme feestdagen!

Klik op deze link om te zien hoeveel en welke waarnemingen er al zijn gedaan in het 5000-soortenjaar.
Klik op deze link voor een overzicht van alle foto’s van de week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *