Foto van de week 50

Kleine Zwaan – Cygnus columbianus bewickii (foto: Tom van den Berge)

Foto van de week nr. 50 is een fraaie vluchtfoto van een Kleine Zwaan, gemaakt door Tom van den Berge in de Millingerwaard. Kleine Zwanen (Cygnus columbianus) broeden in de Russische toendra en overwinteren in West-Europa, waaronder Nederland, waar ze dan in grote groepen op weilanden worden aangetroffen. Of overvliegend, zoals op deze foto. Het mag duidelijk zijn, ze zijn weer gearriveerd. In januari en februari werd deze wintergast al genoteerd voor de 5000-soortenlijst, maar daarna waren ze weg naar hun broedgebied. Tot op 18 november de eerste terugkerende groep werd gemeld uit Meinerswijk (6 individuen), gevolgd op 11 december (5) en 12 december (2 en 3) uit de Millingerwaard.

Kleine Zwaan lijkt veel op de zeldzamere Wilde Zwaan (Cygnus cygnus), wat determineren lastig maakt. Soms zitten ze samen in een groep, dan is dat wat makkelijker. Kleine Zwaan is iets kleiner dan Wilde Zwaan, heeft een iets kortere hals, een iets grotere kop en een compacter lichaam. Maar het voor determinatie handigste verschil is de vorm en de hoeveelheid geel op de snavel. Bij de Kleine Zwaan stopt het geel voor het neusgat, bij de Wilde Zwaan loopt het tot onder of voorbij het neusgat. De foto van Tom laat mooi zien dat bij deze vogel het geel voor het neusgat stopt, een Kleine Zwaan dus.

Waarneming van de week in de Gelderse Poort is natuurlijk de Wolf (Canis lupus). Er is geen foto van de waarneming, maar ik heb op het internet wel een filmpje voorbij zien komen van een wolf die tussen de dijk en de nieuwe woonwijk in Lent een veilig heenkomen zocht. Vermeldenswaard zijn verder foto’s van Rico Otten die een Havik (Accipiter gentilis) in het water zag (was die een prooi aan het verdrinken wellicht?) en van Luc Oteman van een Slechtvalk (Falco peregrinus) dichtbij, zittend in het veld (nu eens niet van grote afstand van een hoge mast of toren). De moeite waard om op te zoeken op de site van waarneming.nl.

Klik op deze link om te zien hoeveel en welke waarnemingen er al zijn gedaan in het 5000-soortenjaar.
Klik op deze link voor een overzicht van alle foto’s van de week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *