Deelgebieden

Millingerwaard (foto: Google Maps)

De Gelderse Poort bestaat uit meer dan 100 deelgebieden, waarvan het overgrote deel rivieruiterwaarden betreft. Enkele gebieden die bij menig waarnemer bekend zullen voorkomen zijn bijvoorbeeld Meinerswijk, Bemmelse Polder, Oude Rijn, Kekerdomse Waard, Kolenbrandsbos, de Bijland, Millingerwaard, Ooijpolder, Fort Pannerden en de Rijnstrangen.

Ook liggen er een vrij groot aantal dorpen in de Gelderse Poort. Het stedelijk gebied levert vanzelfsprekend een hoop extra soorten op dit in de rivieruiterwaarden weinig tot niet voorkomen. Dorpen die binnen de Gelderse Poort liggen zijn Persingen, Ooij, Erlecom, Leuth, Kekerdom, Millingen aan de Rijn, Pannerden, Tuindorp, Tolkamer, Lobith, Spijk, Herwen, Aerdt en Pannerden.

In de uitgelichte afbeelding zien we de Millingerwaard, een zéér soortenrijk gebied met de bekende Millinger Theetuin. Het zuidelijke deel van het gebied wordt ook ook wel de Kekerdomse Waard genoemd. Het geel omlijnde stuk op de kaart, betreft het 10 meter hoge Millingerduin, het hoogste rivierduin van Nederland! Ook op dit duin komen spectaculaire soorten voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *