Nieuwe soorten

Oeveramarant – Amaranthus tuberculatus (foto: Niels Eimers)

Er worden vanuit Duitsland via de Rijn veel soorten aangevoerd. Of deze soorten vervolgens ook daadwerkelijk weten te vestigen, is nog maar de vraag. We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat wanneer we een winteroverstroming hebben, het waterniveau vroeg in het jaar weer zakt en een lange en warme zomer hebben, dat er dan diverse, zeer zeldzame plantensoorten op de rivierstrandjes ontkiemen. Dat soort jaren loont het om wat extra kilometers te maken over de rivierstrandjes, want dergelijke soorten kunnen daarna weer jaren afwezig zijn. Oeveramarant is hier een mooi voorbeeld van, die staat al decennia in Heukels’ Flora beschreven, maar vondsten van deze soort waren op één hand te tellen. In 2018 hadden we een extreem warme en langdurende zomer. Toen zijn er op maar liefst 5 verschillende plekken Oeveramarant – Amaranthus tuberculatus ontdekt. De daaropvolgende jaren is geen enkele vondst meer gedaan. Zouden de omstandigheden in 2022 weer geschikt zijn voor vondsten van deze soort?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *